Friday, April 11, 2014

Πασχαλινό τσουρέκι.... συνταγή!

Εννιά μέρες πριν το Πάσχα και σιγά σιγά ξεκινάμε τις προετοιμασίες για τα καλούδια που θα ετοιμάσουμε και θα στολίσουν το τραπέζι μας. Πολλές νέες "νοικοκυρές" μέσα σε αυτές και η νύφη μου, είχαν καλομάθει να έχουν τα πάντα έτοιμα είτε από τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες της οικογένειας, είτε από αυτές που έδειξαν μια αγάπη για την "κουζίνα"...
Πέρσι λοιπόν η μάνα του παιδιού μου, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Γολγοθά του πασχαλινού τσουρεκιού. Της έδωσα λοιπόν την "μαγική" μου συνταγή μαζί όλα τα "μυστικά" της.
Αποτέλεσμα: τα τσουρέκια της πέτυχαν, όπως θα πετύχουν και τα δικά σας αν επιλέξετε να την δοκιμάσατε! Σας δίνω λοιπόν την συνταγή ακριβώς όπως την έδωσα σε εκείνη.



Υλικά:

1 κιλό αλεύρι (ίσως και μια δυο χούφτες επιπλέον, το νιώθεις στο ζυμάρι) τύπου 650 ή 550 όχι όμως ζαχαροπλαστικής.
3 φακελάκια μαγιά ξηρή ή 80 γραμ φρέσκια μαγιά.
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα χλιαρό (* Αν είναι ζεστό το γάλα σου, θα σκοτώσει τα βακτήρια της μαγιάς, οπότε βάζεις το δάχτυλο σου στο γάλα, μετράς ως 40 αν δεν καείς ή παγώσεις είναι οκ!)
1 κουτ. γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
2-3 κομμάτια μαστίχα Χίου κοπανισμένη (την βάζεις στο γουδί με λίγο αλάτι και την τρίβεις, έτσι θα γίνει σκόνη και δεν θα σβολιάσει) 
1/2  κουτ. γλ.  κακουλέ ή κάρδαμο κοπανισμένο 
ξύσμα από μεγάλο πορτοκάλι
250 γρ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη (πλάκα) το λιώνεις σε ένα κατσαρολάκι  ( το ετοιμάζεις πρώτο και το αφήνεις να κρυώνει) 
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
1 κρόκο αυγού (για το άλειμμα)
2 κούπες ζάχαρη αν δεν τα θες πολύ γλυκά βάλε 1 1/2!
Σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου
Λαδόκολλα

 *Αν θες γεμιστά τσουρέκια αγόρασε και μια πραλίνα




Εκτέλεση:
                                                                                                          
Βάλε το βούτυρο σου να λιώνει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ετοιμαστεί άστο στην άκρη να κρυώνει.
Στην συνέχεια βάζείς  το γάλα να ζεσταθεί πολύ ελαφρά. Θυμήσου πως αν το γάλα σου είναι ζεστό θα σκοτώσει τα βακτήρια της μαγιάς με αποτέλεσμα το τσουρέκι να μην φουσκώσει!
Σε ένα λεκανάκι ρίξε το γάλα, λίγη ζάχαρη και την μαγιά σου, (αν είναι σκόνη άστην 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί, δηλ να κάνει κάτι σαν αφρό) διέλυσε καλά την μαγιά στο μείγμα και πρόσθεσε μια κούπα αλεύρι ή όσο χρειαστεί ανακάτεψε τα υλικά ώστε να έχεις έναν πηχτό χυλό.  
Σκέπασε το μείγμα και βάλτο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 45 λεπτά (* μπορείς να προθερμάνεις τον φούρνου σου στους 50 βαθμούς, για 15 λεπτά, τον σβύνεις και στην συνέχεια βάζεις το μείγμα στα ζεστά) .

Μόλις το μείγμα σου είναι έτοιμο, δηλαδή έχει πάρει τον όγκο σου 2-3 φορές επιπλέον, ξεκινάς το χτύπημα των αυγών. Βάζεις τα 5 σου αυγά  (εγώ χρησιμοποιώ μέτρια, αν βάλεις μεγάλα, θα πάρει περισσότερο αλεύρι)  στο μίξερ μαζί με την ζάχαρη και τα χτυπάς για τουλάχιστον 5 λεπτά στο φουλ. Θα σου δώσουν μια φουσκωμένη υπόλευκη κρέμα.



Ήρθε η ώρα της μεγάλης λεκάνης! 

Μετέφερε το μείγμα της μαγιάς, μαζί με το μείγμα των αυγών στην μεγάλη λεκάνη, ρίξε το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα μυρωδικά σου (μαστίχα, μαχλέπι, κακουλέ) και ανακάτεψε καλά με το χέρι σου ώστε να έχεις ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίξε τώρα το αλεύρι σου σε μια δόση και ζύμωσε. Αν δεις το μείγμα να κολλάει πάρα πολύ στα δάχτυλα ρίξει επιπλέον αλεύρι. 
Το αρχικό σου ζυμάρι θα θυμίζει λίγο μαστιχωτό ζαχαρωτό τώρα είναι η ώρα να αρχίσεις να ρίχνεις το λιωμένο βούτυρο (* Το βούτυρο σου πρέπει να έχει κρυώσει, μην ξεχνάς πως το τσουρέκι έχει ζωντανά βακτήρια που θέλουμε να ζήσουν για να κάνουν τις ζυμώσεις τους!) 
Πρόσθεσε το λιωμένο βούτυρο σε 3-4 δόσεις. Ρίχνεις λίγο βούτυρο στο μείγμα και ΔΕΝ ζυμώνεις, αλλά διπλώνεις την ζύμη προς το κέντρο, μόλις το ζυμάρι τραβήξει το βούτυρο, ρίχνεις λίγο βούτυρο ακόμα. Συνεχίζεις μέχρι το ζυμάρι σου να τραβήξει όλο το βούτυρο.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ: Αν δεις πως το ζυμάρι εξακολουθεί να κολλάει πολύ στα δάχτυλα σου, προσθέτεις αλεύρι, (όσο χρειαστεί) προκειμένου η ζύμη σου να έχει ικανοποιητική υφή (δηλαδή να είναι μαλακή και εύπλαστη) αλλά θυμάσαι:  ΔΕΝ ζυμώνεις, διπλώνεις την ζύμη προς το κέντρο, αυτή η διαδικασία θα δώσει τις περίφημες κλωστές στο τσουρέκι.

Κάνεις το ζυμάρι μια μπάλα, και ρίχνεις λίγο αλεύρι ή άμυλο γύρω γύρω του και στα τοιχώματα της λεκάνης σου, σκεπάζεις με μεμβράνη και τοποθετείς την λεκάνη στον ζεστό σου φούρνο ή σε ζεστό μέρος.

*Στον φούρνο θέλει περίπου 3μιση με 4 ώρες για να φουσκώσει. 
Σκεπασμένη σε ζεστό μέρος θα χρειαστεί περίπου 8 ώρες.


 Λίγο πριν το τέλος:
Όταν περάσει η ώρα και η ζύμη έχει φουσκώσει (σχεδόν θα καλύψει το σύνολο της λεκάνης) την βγάζεις σε καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια. 
Ξανά ζυμώνεις (τραβάς-διπλώνεις) και την κόβεις σε κομμάτια 3-4 ανάλογα με πόσο μεγάλα θες τα τσουρέκια και πόση ζύμη σου βγήκε. 
Κάθε κομμάτι το ανοίγεις σε σκουλήκια, και φτιάχνεις μια πλεξούδα. 
Αλευρώνεις το σημείο που θα αφήσεις το τσουρέκι σου να ξεκουραστεί και το τοποθετείς. 
Αυτό το κάνεις για όλα τα κομμάτια ζύμης.
Άστα μια ωρίτσα να ξαναφουσκώσουν. 
Τοποθέτησε τα στο ταψί (λαμαρίνα) πάνω σε λαδόκολλα, άλειψε τα με αυγό και ρίξε σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου.


Μην κόλλας τα τσουρέκια, γιατί στον φούρνο θα γίνουν διπλάσια σε όγκο. 
****Αν θες γεμιστά τσουρέκια, ανοίγει το σκουλήκι σου με τον πλάστη, τοποθετείς καταμήκος την γέμιση (πχ πραλίνα ) τυλίγεις, φτιάχνεις την πλεξούδα και αφήνεις να φουσκώσει καλύτερα πάνω στην λαδόκολλα ώστε να μην χαλάσει στην μεταφορά. 

Από το γεμιστό τσουρέκι σου κατά 99% θα τρέξει μέρος της γέμισης, μην σκας όμως, θα μείνει αρκετή μέσα και θα είναι πεντανόστιμο!

ΨΗΣΕ (μια φουρνιά κάθε φορά!) σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 με 160 βαθμούς στις αντιστάσεις για  30 με 35 λεπτά και είναι έτοιμα!!!

 ΜΗΝ τα αφήσεις πολύ παραπάνω γιατί θα ξεραθούνε!

Αν τα θες φρέσκα, κάν' τα  Παρασκευή ή Σάββατο πρωί.


Όταν κρυώσουν τύλιξε τα καλά σε μεμβράνη.

*** Θα σου πάρει γύρω στις 6 με 7 ώρες αλλά πίστεψε με αξίζει τον κόπο!!! 

***** Οι φωτογραφίες είναι από πέρσι, τα γεμιστά τσουρέκια τα έκανα πριν 2 εβδομάδες, έγιναν υπέροχα, αλλά δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό. 
Για επιπλέον φωτογραφίες από την διαδικασία υπομονή ως το μεγάλο Σάββατο! 

Και χίλια συγνώμη για την προστακτική αλλά σε αυτά δεν παλεύομαι καθόλου:D

No comments:

Post a Comment