Thursday, January 9, 2014

Σετ μπερές και παιδικό πόντσο / Beret and poncho for kids

Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2014 με υγεία, αισιοδοξία, δύναμη και αγάπη!!! 

Χαθήκαμε στις γιορτές και σας ζητώ συγνώμη. Βλέπετε επικράτησε ο κανόνας: Γιορτές, μέρες ξεκούρασης και γλυκιάς κούρασης,  με αποτοξίνωση από τους υπολογιστές. 
Βέβαια στην περίπτωσή μου, η αποτοξίνωση ήταν κυρίως από το πλέξιμο και όσα αφορούν το blog και τα λοιπά social media. 
Λόγω απόστασης και γενικότερης μετανάστευσης την βγάλαμε στο skype. 
Συνταγές και μαγειρέματα μέσω skype, κάλαντα μέσω skype, κόψιμο βασιλόπιτας μέσω skype... πήρε φωτιά το λαπτοπ:-) 



Στο βελονάκι μας τώρα! Επανέρχομαι με ένα ακόμα σετάκι για παιδιά. Συγκεκριμένα ένα πόντσο και ένα μπερεδάκι σε μοβ & καφέ τόνους. Το νήμα είναι Ουράνιο Τόξο από την Delfino Yarns και ο κωδικός χρώματος 231, το βελονάκι είναι 4.5mm.




Για το πόντσο, έπλεξα 12 τετράγωνα κομμάτια. Κάθε κομμάτι αποτελείται από 20 άριχτα γαϊτανάκια που επαναλαμβάνονται για 20 γύρους.  Μόλις έφτασα τον απαιτούμενο αριθμό τετράγωνων τα ένωσα με καφέ νήμα και εξωτερικές ραφές, που δημιούργησα πλέκοντας πάλι με το βελονάκι και αρ.γ.




Το μπερεδάκι, είναι πλεγμένο με μισά ποδαράκια και άριχτα γαϊτανάκια και 4.5 mm βελονάκι, το νήμα παραμένει το ίδιο. Χρειάστηκα συνολικά 3 κουβάρια των 100 γραμ/360μτρ. Τα κρόσσια έγιναν με νήματα σε κοντινούς τόνους από τα περισσεύματα άλλων πλεκτών. 




 Ξεκινάω με μαγικό κύκλο και μέσα στον κύκλο πλέκω 8 μισά ποδαράκια. Αυτό μετράει ως ο πρώτος γύρος. Στον επόμενο γύρο πλέκω 16 μ.π και σε κάθε επόμενο γύρο αυξάνω κατά 8 πόντους. Ανάλογα με το μέγεθος που θέλω μεγαλώνω τον κύκλο. Σημείωση: Επειδή δεν πλέκω κλασικό σκούφο, αλλά μπερέ, το μέγεθος του κύκλου που έχω αυξάνοντας σε κάθε γύρο, είναι αρκετά μεγάλο, μεγαλύτερο από την περίμετρο του κεφαλιού. 
Μόλις φτάσω στο επιθυμητό μέγεθος, σταματάω τις αυξήσεις πόντων. Για τους επόμενους 2 (4, 6) γύρους (ανάλογα αν προορίζεται ο μπερές για νήπιο, παιδί ή ενήλικα) πλέκω 1 μ.π. σε κάθε πόντο κρατώντας σταθερό τον συνολικό αριθμό πόντων του τελευταίου γύρου αυξήσεων. 
Σε αυτό το σημείο αρχίζω σταδιακά να μειώνω τους πόντους μου και αλλάξω τις βελονιές μου από μισά ποδαράκια σε άριχτα γαϊτανάκια, πλέκω μια μείωση 2αρ.γ μαζί για κάθε 4 (5, 6) πόντο.
Στον επόμενο γύρο συνεχίζω να μειώνω πλέκοντας 2αρ.γ. μαζί για κάθε 3 (4, 5) πόντο.  
Στον τελευταίο γύρο πλέκω 1 αρ. γ σε κάθε πόντο του προηγούμενου γύρου (δεν μειώνω, ούτε αυξάνω τον αριθμό πόντων μου) όταν φτάσω στο τέλος ενώνω με βουβό και ασφαλίζω το νήμα μου. 

Σύνδεσμοι/ links
2αρ.γ μαζί video tutorial
2μ.π μαζί video tutorial


No comments:

Post a Comment