Tuesday, November 5, 2013

Πλεκτή κυκλική δαντελένια ζακέτα -Lace Crochet Circular Cardigan

Καλημέρα σας και καλό μήνα!!! 

Μοιράζομαι μαζί σας την κυκλική ζακέτα με βελονάκι. Μου πήρε περίπου 3 με 4 μήνες για να την πλέξω και επιτέλους τελείωσα! Παίζει να είναι ότι πιο χρονοβόρο έχω πλέξει μέχρι στιγμής, συνεπώς νιώθετε την χαρά μου που τέλειωσε! 

Πλεκτή κυκλική δαντελένια ζακέτα
 -Lace Crochet Circular Cardigan

Στα μέσα του καλοκαιριού, είδα την κυκλική ζακέτα με βελονάκι στο crochet-sweaters και εκστασιάστηκα! Κατέβασα το μοτίβο, παρήγγειλα νήμα και έπιασα δουλειά.  
Ο κυριότερος λόγος που μου πήρε τόσο καιρό για να πλέξω και να τελειώσω την ζακέτα, είναι πως βαριέμαι εύκολα. Οπότε να δουλεύω συνεχόμενα στο ίδιο project πολύ καιρό, ήταν απλώς αδύνατο! 
Έκανα πολλά διαλείμματα, μπορεί να πέρασαν και 2 συνεχόμενες εβδομάδες χωρίς να αγγίξω την ζακέτα... Και φυσικά όσο μεγάλωνε ο κύκλος, χρειαζόμουν περισσότερη ώρα και προσοχή για να βγάλω κάθε γύρο. Επίσης την ίδια περίοδο δούλευα αρκετά από τα πλεκτά που μοιράστηκα μαζί σας. 

Μοτίβο λουλούδι

Αν θέλετε να δοκιμάσετε να πλέξετε την κυκλική ζακέτα με βελονάκι, φαντάζομαι θα δυσκολευτείτε στο ίδιο σημείο που κόλλησα κι εγώ. Στα μανίκια.Στην σελίδα με το πατρόν όταν ξεκίνησα να πλέκω, υπήρχαν μόνο τα τρία βασικά μοτίβα χωρίς κείμενο και χωρίς κάποιον οδηγό για το που και πως θα μπουν τα μανίκια. 
Έψαξα στο διαδίκτυο μπας και βρω αντίτυπο του περιοδικού που ήταν δημοσιευμένη η ζακέτα αρχικά. Μιας και δεν ήξερα το όνομα του περιοδικού, πέρασα μέρες βλέποντας συλλογές με Ρώσικα περιοδικά πλεξίματος. 

Πλεκτή ζακέτα πάνω όψη

Δεν κατάφερα να βρω την πηγή, ωστόσο κατάφερα να επικοινωνήσω στο facebook Crochet - كروشيه , με τον διαχειριστή της σελίδας και μου έδωσε link σε ένα άλλο κυκλικό σχέδιο. Όχι ότι βοηθήθηκα τρελά, αλλά από το τίποτα... Όλα τα σχετικά  link, όπως πάντα, σας τα έχω και στο τέλος του post. 

Μοτίβα 2 & 3 κάτω όψη πλεκτής ζακέτας

Η κυκλική δαντελένια ζακέτα με βελονάκι, δεν είναι ένα project οικονομικό, όμως τα υλικά της στοιχίζουν λιγότερο από το να την παραγγείλετε πλεγμένη. Χρειάστηκα περίπου 2000 μέτρα νήμα. Χρησιμοποίησα Cotton soft by art yarn, σε χρώμα λευκό (01) 55% βαμβάκι & 45% ακρυλικό. Το πολύ καλό με αυτό το νήμα είναι πως το κουβάρι των 100 γραμ, έχει περίπου 600 μέτρα νήματος. Αγόρασα 4 κουβάρια που θα βρήκα σε προσφορά σε μια e-pasmanteria (το αντίστοιχο κατάστημα νημάτων στην Πολωνία) και δούλεψα με βελονάκι 2mm.

Πλεκτή κυκλική ζακέτα τελειώματα

Το βασικό μου κυκλικό μοτίβο βγήκε ελαφρώς μικρό σε σχέση με την φώτο του περιοδικού. Οπότε προσέθεσε 3 επιπλέον γύρους από αλυσίδες (αύξησα δηλαδή τους πόντους στον τελευταίο γύρο του κεντρικού μοτίβου). 
Κρίνοντας από το τελικό αποτέλεσμα δεν χρειαζόμουν πάνω από 2 επιπλέον γύρους ή ακόμα καλύτερα έπρεπε να επιλέξω μεγαλύτερο βελονάκι. 

Μανίκι με μισά ποδαράκια και τελείωμα δαντέλας

Τα μανίκια είναι πλεγμένα σε σπείρα με μισά ποδαράκια (έχω πλέξει συνολικά 72 μισά π.). Η δαντέλα των μανικιών είναι το σχήμα 4. Για όλη την  ζακέτα τα μοτίβα πλέκονται  ως εξής: Σχήμα 1, σχήμα 2 και σχήμα 4 (η απουσία σχήματος 3 είναι κατά την γνώμη μου τυπογραφικό λάθος, το σχήμα 4 είναι στην ουσία το σχήμα 3). 

Πλεκτή κυκλική ζακέτα μπροστινή όψη

Τέλος μια παρατήρηση που έκανα αφού τελείωσα την ζακέτα και την δοκίμασα είναι πως δεν ταιριάζει πολύ σε γυναίκες που έχουν στήθος. Δίνει περισσότερο όγκο από τον επιθυμητό γύρω από το στήθος. Αλλά αυτό είναι δική μου άποψη! 

Το συγκεκριμένο πατρόν αν ακολουθεί κυκλικά χωρίς τα μανίκια, δίνει ένα πολύ εντυπωσιακό τραπεζομάντηλο ροτόντας.

Πλεκτή κυκλική ζακέτα με βελονάκι

This is my version for the Crochet Circular Cardigan of the blog crochet-sweaters. To crochet this lace cardigan I used more than  2000 meters of yarn and 2 or 3 mm crochet hook. The yarn that I choose is  Cotton soft by art yarn is 55% cotton and 45% polyacrylic. A skein is about 100gr and 600meters. 
The sleeves are made by crocheting 72 Hdc in spiral. 
The crochet Circular Cardigan is a project that takes time and patience. It took me about 3 to 4 months to finish it. However I didnt  work sntensively, That means you can complete it, in less time.

2 comments:

  1. Ε,μα είσαι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!
    Πανέμορφο το σχέδιο που σε "κέρδισε" κι η δουλειά σου TOP!!!!!!!!!!!!!!!!
    Γεια στα χεράκια σου,βρε κοριτσάκι μου!
    Φιλιά κτμτρ!!!

    ReplyDelete
  2. Σοφία μου μπορεί να σου πήρε αρκετό καιρό να την πλέξεις αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα σε δικαίωσε!!!!Έγινε υπέροχη και σίγουρα πολλή εντυπωσιακή!!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete